Vergunningsplicht vervalt: een stevige duw in de rug voor ontharding

Tuinaannemer.be, onderdeel van Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw, reageert enthousiast op de beslissing van Zuhal Demir over het afschaffen van de vergunningsplicht voor ontharding. Ontharden verzekert niet alleen een mooiere tuin: het ondersteunt fauna en flora die moet knokken voor een plekje in ons stedelijk gebied. Tegelijk is het essentieel voor de waterhuishouding in Vlaanderen, dat zijn grondwaterspiegel jaarlijks verder ziet dalen. Daarnaast blijven er enkele aandachtspunten bestaan voor wie wil ontharden.

Eerder vandaag maakte Vlaams Minister van Omgeving Zuhal Demir bekend dat wie in Vlaanderen wil ontharden, vrijgesteld zal worden van de bestaande vergunningsplicht.

Tuinaannemer.be ziet hierin een belangrijke stap in de goede richting, want dit neemt voor veel mensen een belangrijke drempel weg bij het verwijderen van onder andere opritten en terrassen. Velen zien het indienen van aanvragen immers als een heel gedoe, en dat leidt tot het uitstel en zelfs afstel van mooie privé tuin- en natuurprojecten.

Tuinaannemer Wilfried van Looy legt uit waarom dit zo belangrijk is. “De aanvraag van deze vergunning gebeurt nu meestal door de tuinaannemer zelf, en zit bij renovaties of aanleg van tuinen helemaal vooraan in de planning, om tijdig de vergunning te bekomen. Nu dat we in de toekomst deze stap kunnen overslaan, gaan we vaak ook sneller aan de werken kunnen starten. Tegelijk valt er voor onze klanten een stukje dossierkost weg. We kunnen voortaan dus makkelijker aan de slag.”.

Voor wie gaat ontharden blijven toch nog aandachtspunten bestaan. “Onder elke verharding zit een onderbedding, en bij de meeste tuinen zien we dat een grondige reiniging van de ondergrond vaak nodig is.” De afvalstroom hiervan moet goed geselecteerd worden en is er behoefte aan een gezonde bodem en voldoende organische materialen, voor je aan de slag gaat met groenaanleg. Zorg er dus zeker voor dat de ontharding op de juiste manier gebeurt. ​ ​

Voor wie – met of zonder tuinaannemer – aan de slag gaat met ontharden, kan de website https://vantegelnaaregel.be een nuttige hulp zijn. Hier kan je precies berekenen wat je project(je) natuur opbrengt voor waterbeleid en natuur. Zo laat het verwijderen van een terras van 7m2 jaarlijks 2.492 liter water insijpelen in je tuinbodem, in plaats van het te laten verdwijnen in de afvoer. En de planten die je in de plaats plant, zorgen voor voedsel en beschutting voor tal van dieren. ​

Over tuinaannemer.be 
Het Tuinaannemereffect is een campagne van VLAM is om de diensten van de tuinaannemer te promoten. Een professionele tuinaannemer weet raad met de talrijke uitdagingen die bij een tuin komen kijken. Bovendien is hij als expert op gebied van plantenkeuze, watergift en verharding ook de geknipte persoon om advies te geven.

Meer info en een overzicht van alle tuinaannemers in je buurt: www.tuinaannemer.be

Voor meer info:

Evelien Olaerts – RCA Newsroom – [email protected] – +32 496 15 18 30

Marie Arnauts – promotiemanager Bloemen & Groen VLAM - [email protected] - ​ +32 490 66 81 37

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.