Belg weet niet hoe hij duurzaam moet eten

Zuivelsector kan consumenten helpen door kennis en advies te delen

vlam header PB duurzaam eten 2019-3.jpg

Minder vlees eten en meer lokaal geteelde groenten. Of meer zuivel op het menu zetten en louter organische producten kopen, of biologische? Als het op duurzame voeding aankomt, weet de Belg niet waar beginnen. Thema’s als klimaat en duurzaamheid zijn actueler dan ooit, maar we hebben – ook meer dan ooit – nood aan concrete info en praktisch advies. Dat blijkt uit een studie van het European Milk Forum (EMF), de koepelorganisatie van de Europese zuivelsector. 

Belg heeft nood aan concreet advies
Vorig jaar hield het EMF een grootschalig onderzoek rond het thema duurzaam eten en leven. Dit voorjaar polste het forum opnieuw naar de mening van de Belgen. Wat blijkt: we vinden ons vandaag niet veel beter geïnformeerd over duurzaamheid dan een jaar geleden. Vooral wat duurzame voeding betreft, zien we door de bomen het bos niet meer.

Wel staan we open voor meer praktisch advies over hoe we duurzamer kunnen eten. Een tendens die op Europees vlak bevestigd wordt: net als de Belgen geven de Denen, Fransen, Nederlanders en Ieren aan dat ze gericht advies rond duurzame voeding kunnen gebruiken. De helft van de Belgen is er ook van overtuigd dat de zuivelsector consumenten kan helpen door kennis en advies te delen.

Belgische zuivelsector heeft goed imago
Alle sectoren die met voeding bezig zijn – granen, fruit & groente, zuivel, vlees – scoren beduidend beter inzake verantwoordelijkheid en duurzaamheid dan andere industrieën. Transport wordt als meest vervuilend beschouwd, gevolgd door de kledingindustrie, de technologiesector en de bouw. Binnen de voedingssectoren gelden de plantaardige als meest duurzaam. Evenmin verrassend: de zuivelsector wordt als meer duurzaam en minder vervuilend aanzien dan de vleessector (17% vs. 38%).

De zuivelsector heeft een goed imago bij de Belgen: een economisch belangrijke branche die op een diervriendelijke manier instaat voor gezonde en smaakvolle producten. Enkel wat het aspect klimaatverandering betreft, heeft de zuivelindustrie nog marge om te verbeteren. Zo vindt gemiddeld een op de drie Belgen dat de zuivelsector een negatieve invloed heeft op de klimaatverandering. Anderzijds vindt ook een op de drie dat de zuivelsector focust op het verminderen van zijn impact op het klimaat. ​ 

Renaat Debergh, voorzitter Werkgroep Duurzaamheid MilkBE: “Duurzaamheid staat hoog op de agenda binnen de zuivelsector. Dat bewijst ook de continue stijging van het gemiddeld aantal duurzaamheidsinitiatieven bij de Belgische melkveehouders. Sinds enkele jaren monitoren we via onafhankelijke audits de vooruitgang in duurzaamheid in de hele zuivelketen. En de inspanningen van de zuivelindustrie mogen gezien worden – van dierengezondheid en –welzijn over energie en milieu tot sociale duurzaamheid.” ​ 

Zuivelsector draagt bij aan duurzame toekomst
Europeanen zien zuivelproducten als onderdeel van een duurzame voeding. Dat geldt ook voor de Belgen die naast noten, zaden en peulvruchten vooral melk en yoghurt aanhalen als duurzame producten.

Verder zien vier op de tien Belgen een belangrijke rol voor de zuivelsector weggelegd in het creëren van een meer duurzame toekomst. Ook gelooft de helft van de Belgen dat de zuivelsector kan helpen om de wereldbevolking op een duurzame manier te voeden.

Bron: European Survey Sustainability, onderzoek uitgevoerd door European Milk Forum bij 2.000 respondenten tussen 18 en 65 jaar in België, Nederland, Frankrijk, Denemarken en Ierland, maart-april 2019.

Voor meer info
RCA I Sarah Coppens I Tel. 0497 45 13 10 I [email protected] I www.rcapress.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.