Voorstelling duurzaamheidsrapport Belgische zuivelsector & bezoek aan boerderij van de toekomst

Voorstelling duurzaamheidsrapport Belgische zuivelsector & bezoek aan boerderij van de toekomst

Morgen dinsdag 6 november organiseren VLAM, het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing en de Belgische zuivelsector het eerste symposium rond duurzame zuivel, in het Vlaams Parlement. Die dag worden niet alleen de resultaten voorgesteld van 5 jaar duurzaamheidsmonitoring, u kan ook – net buiten Brussel – een ‘boerderij van de toekomst’ bezoeken, die op duurzaamheidsvlak een koploper is.

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de zuivelwereld. Nog te vaak wordt de sector met de vinger gewezen als het gaat om CO2-voetafdruk, de uitstoot van broeikasgassen, het energie- of het watergebruik – om maar enkele dingen te noemen. Maar de sector nam zijn verantwoordelijkheid en startte in 2014 een grootschalig ‘duurzaamheidsmonitoringprogramma’ bij de meer dan 7.000 melkveebedrijven van ons land. De resultaten daarvan –  heel wat interessant cijfermateriaal – worden voorgesteld op een allereerste symposium rond het onderwerp, in het Vlaams Parlement, in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Joke Schauvliege. Dat gebeurt op dinsdag 6 november in de voormiddag.

In de namiddag vindt er een bedrijfsbezoek plaats bij wat we mogen omschrijven als de boerderij van de toekomst. Een boerderij in Merchtem – een familiebedrijf met 135 melkkoeien – die helemaal in het teken staat van duurzame zuivel en circulaire economie. U komt er te weten hoe ‘de boer van de toekomst’ elektriciteit uit mest opwekt, zijn dieren automatisch laat voederen met een voederrobot, zijn koeien monitort met een stappenteller, regenwater recupereert en hergebruikt, stallen uitrust met ledverlichting enz. De duurzame theorie in de praktijk dus, met uiteraard mogelijkheid tot interviews en boeiend beeldmateriaal.

Wij heten u daarom van harte welkom op dit eerste symposium in het Vlaams Parlement en aansluitend het boerderijbezoek. Beide maken trouwens deel uit van een EU-programma dat de duurzame inspanningen in de zuivelsector ruimer wil bekendmaken. Als bijlage vindt u de twee uitnodigingen – via de link onderaan erin kunt u zich inschrijven.

Praktisch

  • Datum: dinsdag 6 november 2018
  • Locaties: Vlaams Parlement Brussel & Koeweidehof Merchtem
  • Timing: van 9.30 tot 13 uur (symposium) – van 9.30 tot 17 uur (doorlopend boerderijbezoek)
  • Alle details in de twee uitnodigingen als bijlage

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Filip Salmon van communicatiebureau RCA op filip@rca.be of 0473 62 04 17. U kan altijd ook terecht bij Liliane Driesen, persverantwoordelijke van VLAM op 02 552 80 32 of liliane.driesen@vlam.be.