“Zuivelsector op weg naar nog duurzamere toekomst”

Grootschalig onderzoek naar duurzaam leef- en eetgedrag van Europeanen

Steeds meer Europeanen erkennen dat de zuivelsector focust op het beperken van zijn klimaatimpact en zien een duurzame toekomst weggelegd voor melkveehouders. Al is er ook marge voor verbetering. Dat blijkt uit nieuw onderzoek bij 5.450 Belgen, Fransen, Denen, Ieren en Noord-Ieren. In deze vergelijkende studie bekijkt het European Milk Forum, als koepelorganisatie van de Europese zuivelsector, de evolutie in duurzaam eten en leven en de rol die de zuivelsector hierin kan spelen.

• Zes op de tien Belgen vinden dat zuivel deel uitmaakt van een duurzaam voedingspatroon – 15% overtuigend, 44% tot op zekere hoogte. Een kwart vindt dat enigszins, 4% helemaal niet. Ook vindt de helft van de Belgen dat zuivel past in een gezond voedingspatroon. Consumenten vinden verder dat plantaardige alternatieven voor zuivel passen in een duurzaam voedingspatroon, maar niet per se in een gezond voedingspatroon.

• Voor 36% van de ondervraagden spelen zuivelproducten een belangrijke rol in hun voedingspatroon, voor 10% zijn zuivelproducten zelfs essentieel, voor 39% spelen ze een kleine rol. Bij wie zuivelproducten (zeer) belangrijk zijn, vindt de grote meerderheid dat melkproducten voedzaam en gezond zijn. Als zuivelproducten niet of minder deel uitmaken van het voedingspatroon, is dat vaak omwille van smaak of bezorgdheid om dierenwelzijn. Toch zijn ruim zes op de tien Belgen ervan overtuigd dat onze melkveehouders op een dier- en klimaatvriendelijke manier produceren.

• Bijna de helft van de Belgen is het ermee eens dat de zuivelsector een belangrijke rol speelt in een duurzame toekomst én dat de sector kan helpen om de wereld op een duurzame manier te voeden. Wat de Europese doelstelling betreft om te streven naar een netto-nul-uitstoot van broeikasgassen in 2050, zien de Belgen een belangrijke rol weggelegd voor onze melkveehouders. Een derde denkt dat melkveehouders een grotere rol zullen spelen als lokale voedselproducenten van hoogwaardige, voedzame zuivelproducten.

• Steeds meer Europeanen erkennen dat de sector focust op het beperken van zijn klimaatimpact. In 2018 was dat 27-36%, vandaag is dat opgelopen tot 40-48%. Daarmee ziet de zuivelsector zijn talrijke inspanningen en investeringen op het vlak van duurzaamheid steeds beter breed vertaald.

 

* Het European Milk Forum hield deze enquête rond duurzaam eten en leven in maart 2023, in vijf landen (België, Denemarken, Frankrijk, Ierland en Noord-Ierland), bij in totaal zo’n 5.450 Europeanen tussen 18 en 99 jaar.

 

Voor meer info
RCA I Yannick Speelmans I Tel. 0497 66 08 86 I yannick@rca.be I www.rcapress.be
VLAM I Sara Santens I Tel. 0476 86 06 63 I sara.santens@vlam.be I www.vlam.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.